sobota 26. listopadu 2016





Dvoubarevné housky






Ingredience :

500 g polohrubé mouky
20 g droždí
50 g cukru
75 g másla
250 ml mléka
1 vejce
1/2 lžičky soli

20 g kakaa
2-3 lžíce mléka



Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Smícháme ho s moukou, máslem, vejcem a soli. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny. Do jedné části zapracujeme kakao a 2-3 lžíce mléka. Necháme 1 - 1,5 hodiny kynout.
Každou část rozdělíme na 8 stejných bochánků. Pak vezmeme jeden hnědý a druhý světlý - hnědý rozvalíme na placku, položíme na placku světlý bochánek a obalíme světlý bochánek hnědou plackou. Housku ostrým nožem nebo skalpelem nařízneme. /viz obrázek/. Barvy střídáme. Takto připravené housky, necháme ještě 20 minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 25 -30 minut na 180°C




















inspirace : Bake-Street.com

pondělí 21. listopadu 2016






Kompot z dýně




Ingredience : 

5 kg očištěné dýně
3 l vody
25 g kyseliny citronové
1/4 lžičky skořice 
5 citrónů bez kůry
2 kg cukru


Dýni oloupeme, odstraníme měkkou dužinu a nakrájíme. Připravíme nálev z vody, cukru, kyseliny a skořice. Dýni přidáme do nálevu, promícháme a do druhého dne necháme odstát.
Druhý den přidáme nakrájené citróny a vaříme - až dýně lehce zesklovatí.
Ještě horké plníme do sklenic a zavařujeme 15 minut na 80°C.















středa 16. listopadu 2016





Jednoduchý  chléb







Ingredience :

250 g hladké mouky
250 g celozrné mouky
300 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
10 g sušeného droždí
2 lžíce rostlinného oleje

Smícháme vlažnou vodu, droždí a cukr. Přidáme olej, mouky a sůl. Vypracujeme hladké těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1 -1,5 h. Těsto přendáme do vymazané formy a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Pečeme na 200°C asi 30 minut. Po upečení přendáme na mřížku a necháme vychladnout.