Borůvkový dort
Ahoj, dneska něco pro mlsné jazyčky !
Na 1 dortovou formu o průměru 26 cm
Třené těsto :
3 vejce
175 g měkkého másla
150 g cukru
150 g pol. mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce mléka
Bezé :
120 g cukru
50 g mletých mandlí
50 g mandlových lupínků
Náplň :
300 g borůvek / čerstvých nebo mražených /
400 g šlehačky
2 balíčky ztužovače šlehačky
Postup
Předehřejeme troubu na 180°C. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení.Z vajec oddělíme bílky. Utřeme máslo s cukrem, přimícháme žloutky, mouku s práškem a mléko. Těsto nalijeme do formy.
Z bílků ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr. potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rozetřemé na třené těsto. Posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme 40 minut na 180°C, potom snížíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 30 minut.
Těsto se mírně propadne. Korpus necháme zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a rozřízneme.
Na spodní korpus rozetřeme ušlehanou šlehačku / se ztužovačem/ a posypeme borůvkami.
Můžeme poprašit moučkovým cukrem. Dort necháme nejméně hodinu chladit.
Dobrou chuť!
Zdroj : Monika Kohler
Žádné komentáře:
Okomentovat