středa 21. října 2015

  

Masové kuličky á la IKEA s domácími hranolky 






Na kuličky:
300 g mletého vepřového masa
200 g mletého hovězího masa
1 vejce
1 rohlík
100 ml mléka
1 cibule jemně nasekaná
1 stroužek česneku
sůl, pepř
bylinky čerstvé nebo sušené
2 lžíce oleje

Na omáčku :
400 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany 10%
na dochucení : bylinky,sůl,  citronová  šťáva nebo lžíčka hořčice

Na hranolky :
6 větších brambor
3 lžíce oleje
bylinky
špetka mleté papriky
sůl


Rohlík namočíme do mléka. Smícháme maso, cibuli, vejce, drcený česnek, bylinky. Přidáme rohlík s mlékem a ochutíme.Dobře propracujeme. Z hmoty tvoříme kuličky. Nyní máme dvě možností. Můžeme kuličky osmažit na pánvi v oleji, nebo plech vyložit pečícím papírem a upéct v troubě.
Při smažení maso pustí šťávu, kterou rozředíme vývarem, ve kterým jsme rozmíchali mouku. Provaříme. Vlijeme smetanu a ochutíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě propláchneme ve studené vodě. Přecedíme a přesuneme do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou. Vaříme cca 3 minuty. Scedíme a nechame vychladnout. Osušíme je papírovými utěrkami. Do mísy nalijeme olej, bylinky, papriku a zamícháme. Ve směsi pečlivě obalíme hranolky. Rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřaté troubě na 200°C asi 30 minut. Hotové hranolky osolíme.
Dobrou chuť.




Žádné komentáře:

Okomentovat