sobota 6. února 2016





Koblihy









 Ingredience: 

 500 g hladké mouky 
 60 g cukru krupice 
 10 g soli 
 15 g čerstvého droždí 
 4 vejce 
 nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
 150 g vody 
 125 g změklého másla 
 slunečnicový olej na smažení

Ve vodě rozmícháme droždí. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, citrónovou kůru, 4 vejce a rozpuštěné droždí. Za pomoci elektrického hnětače vypracujeme těsto. S hnětením těsta pokračujeme až do okamžiku, kdy se začne formovat do koule a bude se oddělovat od stěn mísy cca 8 minut. Malé množství mouky přidáme pouze v případě, že se nám těsto nezačne ani po uplynutí 8 minut hnětení oddělovat od stěn mísy. K dobře vypracovanému těstu po částech zapracujeme s pomocí elektrického hnětače máslo (po cca 25 g). Jakmile je máslo zapracované, hněteme těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je těsto krásně lesklé a velmi pružné. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Poté těsto prohněteme, znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout do druhého dne v lednici. Následující den si z pečícího papíru vystřihneme 20 čtverců, které rozložíme na pečící plech a hodně pomoučíme. Odpočinuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků (po cca 50 g), ze kterých na pomoučeném vále vyválíme kuličky, které rozložíme na připravené čtverce pečícího papíru. Vyválené kuličky pomoučíme, přikryjeme a necháme je kynout do zdvojnásobení velikosti (3 – 4 hodiny). V pánvi si rozehřejeme vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy s pomocí pečícího papíru překlopíme do rozpáleného oleje a smažíme je z každé strany 2 minuty. Usmažené koblihy zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme v krupicovém cukru a po vystydnutí plníme povidly.










Recept je převzatý ze stránek www. kublanka.cz

2 komentáře: