neděle 28. února 2016
středa 24. února 2016
Dort tiramisu
Ingredience :
6 vajíček
200 g cukru
150 g hladké mouky
50 g solamylu
160 ml silné kávy
80 ml amaretta /nebo rumu/
500 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
80 g cukru
100 g nastrouhané hořké čokolády
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke sněhu postupně zašleháme cukr, potom žloutky. Solamyl a mouku smícháme a prosijeme do ušleháné vaječné směsi. Opatrně zamícháme. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v předehřáté toubě na 160°C cca 35 minut. Upečený korpus necháme vychladit.
Korpus dvakrát prořízneme. Každý díl korpusu pokropíme kávou s amarettem a namažeme krémem. Posypeme čokoládou. Všechny části položíme postupně na sebe. Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu. Posypeme čokoládou a boky ozdobíme mandlemi. Necháme vychladit v chladničce.
Krém : Smetanu ušleháme. Mascarpone smícháme s cukrem a potom vmícháme ušlehanou smetanu.
úterý 16. února 2016
Brokolicový salát
Ingredience :
1 brokolice
4 vejce
100 g nivy
10 ks cherry rajčat
1 bílý jogurt
toskanské koření
Nejprve uvaříme vejce natvrdo. Brokolici rozdělíme na růžičky a vaříme v páře asi 5 minut.Rajčata i vejce nakrájíme na čtvrtky. Brokolici naskládáme do misy, potom rajčata, vejce a posypeme nastrouhanou nivou. Zalijeme jogurtem a posypeme kořením.
neděle 14. února 2016
Cinnamon rolls
550 g hladké mouky
2 vajíčka
200 ml teplého mléka
70 g rozpuštěného másla
25 g kvasnic
75 g cukru
špetka soli
Náplň :
3/4 šálku cukru
85 g másla
1 lžíce skořice
Do teplého mléka dáme lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku se solí, zbytkem cukru, vejci a rozpuštěným máslem. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 60 minut.
Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici. Zamícháme.
Vykynuté těsto rozválíme do velkého obdelníku a namažeme náplní. Obdelník srolujeme do rolády. Nakrájíme. Pečeme cca 20 minut na 185°C.
středa 10. února 2016
VEKA
Ingredience :
500 g hladké pšeničné mouky
300 ml vlažné vody
1 vejce
2,5 lžičky instantního droždí
2 lžíce sušeného mléka
4 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky soli
Všechny suroviny dáme do robota a necháme asi 8 minut míchat. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky.
Bochánky rozválíme na tenké ovály a stočíme jako roládu. Konce prstem vtlačíme dovnitř. Přeložíme na plech/ vyložený papírem na pečení/, přikryjeme a necháme 40 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme prvních 10 minut na 195°C , potom snížíme teplotu na 175°C a pečeme cca 15 minut. Po upečení přeložíme na mřížku a necháme vychladnout.
pondělí 8. února 2016
Dort Raffaello
Ingredience :
6 vajíček
150 g cukru
170 g mouky hladké
40 g másla
vanilka
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Celá vejce, cukr a vanilku šleháme do husté, pevné pěny /cca 10 minut/. Do vaječné hmoty zlehka vmícháme prosátou mouku. Nakonec velice opatrně vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme na 175°C asi 35 minut. Hned po upečení piškotový korpus /ve formě!/ z výšky 30-40 cm upustíme na zem. Piškot po vychladnutí zůstane rovný. Necháme vychladnout. Vychladlé těsto překrojímena 3 pláty. Pláty těsta potřeme krémem. Celý povrch dortu také potřeme a libovolně ozdobíme. Odložíme do chladničky ztuhnout.
Krém:
300 ml smetany ke šlehání
250 kokosového mléka
200 g bílé čokolády
350 g mascarpone
100 g kokosu
Smetanu a kokosové mléko/ ze kterého jsme slili vodu/ přivedeme k varu. Sundáme ze sporáku a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda spojí se smetanou. Dáme vychladit do chladničky /nejlépe přes noc/. Vychlazený krém vyšleháme spolu s mascarpone do jednotné hmoty. Přidáme kokos a promícháme.
sobota 6. února 2016
Koblihy
Ingredience:
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
10 g soli
15 g čerstvého droždí
4 vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
150 g vody
125 g změklého másla
slunečnicový olej na smažení
Ve vodě rozmícháme droždí. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, citrónovou kůru, 4 vejce a rozpuštěné droždí. Za pomoci elektrického hnětače vypracujeme těsto. S hnětením těsta pokračujeme až do okamžiku, kdy se začne formovat do koule a bude se oddělovat od stěn mísy cca 8 minut. Malé množství mouky přidáme pouze v případě, že se nám těsto nezačne ani po uplynutí 8 minut hnětení oddělovat od stěn mísy. K dobře vypracovanému těstu po částech zapracujeme s pomocí elektrického hnětače máslo (po cca 25 g). Jakmile je máslo zapracované, hněteme těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je těsto krásně lesklé a velmi pružné. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Poté těsto prohněteme, znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout do druhého dne v lednici. Následující den si z pečícího papíru vystřihneme 20 čtverců, které rozložíme na pečící plech a hodně pomoučíme. Odpočinuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků (po cca 50 g), ze kterých na pomoučeném vále vyválíme kuličky, které rozložíme na připravené čtverce pečícího papíru. Vyválené kuličky pomoučíme, přikryjeme a necháme je kynout do zdvojnásobení velikosti (3 – 4 hodiny). V pánvi si rozehřejeme vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy s pomocí pečícího papíru překlopíme do rozpáleného oleje a smažíme je z každé strany 2 minuty. Usmažené koblihy zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme v krupicovém cukru a po vystydnutí plníme povidly.
Recept je převzatý ze stránek www. kublanka.cz
čtvrtek 4. února 2016
CHURROS
Ingredience :
250 ml mléka
50 g másla
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
200 g hladké mouky
3 vejce
olej na smažení
Mléko, máslo a sůl přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme mouku s cukrem. Mícháme tak dlouho dokud se nevytvoří tuhé těsto. Necháme vychladnout. Do prochladlé hmoty postupně mixerem vmícháme vejce. Mícháme než vznikne hladké těsto.
Těsto vložíme do zdobícího sáčku s hvězdičkovou koncovkou. Do hrnce s rozehřatým olejem /180°C/ stříkáme tyčky o délce 8-10 cm. Konec ustřihnout nůžkami. Smažíme do zlatová /cca 3 minuty/. Vyndáme na ubrousky. Obalíme v cukru se skořici. Podáváme nejlépe ihned s čokoládovým krémem.
Krém :
200 ml smetany ke šlehání
špetka skořice
2 lžičky rumu
100 g hořké čokolády
Smetanu přivedeme k varu. Odstavíme. Přisypeme cukr, nalámanou čokoládu a rum. Vymícháme do hladká.
středa 3. února 2016
Curry s dýní, cizrnou a špenátem
Ingredience :
1 plechovka cizrny
1 cibule
2 stroužky česneku
300 g nakrájené dýně
1 rajčatový protlak
200 ml kokosového mléka
špenát
lžička kari, lžička kurkumy, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, sůl a pepř
Na lžíci kokosového mléka podusíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme koření a utřený česnek. Restujeme 3 minuty. Vlijeme zbytek kokosového mléka, cizrnu i s nálevem, dýní a rajčatový protlak.
Necháme dusit asi 15 minut, dokud není dýně měkká. Nakonec přidáme velkou hrst čerstvých špenátových listů. Sporák vypneme.
úterý 2. února 2016
Čokoládový dort s malinami
Ingredience :
130 g mouka polohrubá
160 g cukr
50 g kakao
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 šálku podmaslí nebo zakysané smetany
60 ml oleje
1 vejce
1/2 šálku horké kávy
Podmaslí, olej, vejce vyšleháme. Do misky prosijeme mouku, kakao, sodu, sůl a prášek do pečiva. Všechno zamícháme. Za stálého míchání přidáváme horkou kávu. Těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 20 cm. Pečeme na 175°C asi 35 minut. Po vychladnutí rozkrojíme.
Krém :
450 ml smetany ke šlehání
750 g mražených malin
šťáva z 1/2 citrónu
150 g cukru
20 g želatiny /5 lžiček nebo 5 plátků/
Maliny prohřejeme s cukrem a citronovou št'ávou, propasirujeme. Želatinu namočíme a pak rozpustíme v horkém malinovém pyré. Necháme vychladnout. Vyšleháme šlehačku a opatrně promícháme s malinovým pyré.
Spodní díl korpusu dáme do dortové formy o průměru 24 cm a zalijeme polovinou krému. Necháme trochu ztvrdnout. Přiložíme vrchním dílem a zalijeme zbytkem krému. Necháme ztuhnout v ledničce. Ozdobíme čokoládovou polevou.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)